Suveræn æblekage

4 personer | Af Thomas Brun Larsen
 


4 mellemstore æbler
1 stang vanille
1,3 dl sødmælk eller letmælk
4 æg
60 g sukker
140 g hvedemel
100 g smør
Lidt flormelis
En smule smør til formen
 
  Spis den lun eller afkølet - eks. med vanilleis eller creme fraise.
 
 
  Smør en tærteform (ca. 24 cm i diameter) med et tyndt lag smør.
Skræl æblerne, fjern kernehusene og skær æblerne i både med en tykkelse på ca. 1 cm. Flæk vanillestangen og skrab kornene ud.
Forvarm ovnen til 150 grader. Pisk mælk, æg, vanillekorn, sukker og mel sammen i en skål. Hæld 1/3 del af dejen i den smurte form, og stil formen på den midterste rille i ovnen. Lad dejen bage i akkurat så lang tid, det tager den at sætte sig - den skal ikke have farve, kun sætte sig.
Tag formen ud og skru ovnen op til 200 grader (ikke varmluft). Fordel æblerne pænt i formen, fx. som en vifte, og hæld resten af dejen over æblerne. Bag kagen på midterste rille, til den er gylden og jævnt hævet op. Det tager ca. 15 min.
Sigt et godt lag flormelis over kagen, tænd for grillen og karamelliser sukkeret i max. 1-2 min.
Tag kagen ud og køl den af på en rist.
 
Tilbage